Fase 1

We zijn in week 10 van dit jaar gestart om bij Berg Roses een uitbreiding te realiseren. Berg Roses heeft door derden een nieuwe hal aan de voorzijde laten bouwen tegen hun bestaande pand aan. In deze nieuwe halruimte van ca. 47 x 48 meter en een hoogte van ruim 7 meter verzorgen wij een grote koelcel, een bufferruimte, een kantoorruimte en een tijdelijke sluis.

Voor alle ruimtes passen we voor de wanden nieuwe panelen toe en voor het plafond gebruikte panelen wat een aanzienlijke besparing is met zo’n groot oppervlak. De bufferruimte zal vooralsnog niet gekoeld gaan worden, maar is wel als een koelcel gebouwd zodat het in de toekomst wel mogelijk is.

Voor de koelcel hebben we een grote gebruikte chiller toegepast en hierop zitten 12 stuks nette gebruikte dubbelzijdig uitblazende verdampers. Berg Roses had de wens om te koelen tot een 0,5°C, omdat zij denken dat dit beste temperatuur voor de kwaliteit van hun rozen. Overigens is Berg Roses hierin wel vooruitstrevend omdat gebruikelijke koeltemperatuur voor rozen 2,0°C is. Om de temperaturen in de koelcel goed te waarborgen zijn ze verdeeld in 4 temperatuurzones en zijn ze aangesloten op een computersysteem waarbij de temperatuur nauwlettend in de gaten gehouden wordt.

De tijdelijk sluis heeft een lengte van zo’n 20 meter en daardoor kunnen de vrachtwagens volledig naar binnen rijden voor transport van de rozen. Deze sluis blijft gehandhaafd tot halverwege juni totdat de nieuwe docks gereed zijn en in gebruik genomen kunnen worden. Dan wordt deze ruimte bij de grote koelcel gevoegd.

Fase 2

Koelcel

In deze fase wordt de bestaande ruimte heringedeeld. De 2 bestaande koelcellen worden door ons gedemonteerd. We starten begin juni met het bouwen van een nieuwe koelcel met de afmetingen van ca. 36 x 14 x 4,5m (lxbxh) voor de rozen ongesorteerd. In deze cel komen karren met koud water en worden geleid over een railsysteem. Deze cel bouwen we met zoveel mogelijk hergebruik van de panelen van de door ons gedemonteerde koelcellen. Het tekort vullen we aan met nieuwe panelen uit onze voorraad. De koelcel wordt aan de voorzijde voorzien van 3 stuks speciale overheaddeuren voor koelcellen als nachtafsluiting en voor de dag zitten er aan de binnenzijde 3 stuks nieuwe snelloopdeuren. Aan beide kopse zijden plaatsen we een koelschuifdeur afkomstig van de bestaande gedemonteerde koelcel. De koelinstallatie van de gedemonteerde koelcel gaan we gebruiken voor de nieuwe koelcel.

Halkoeling verwerkingsruimte

De bestaande verwerkingsruimte wordt aangepast. Door de halbouwer wordt de huidige ruimte 10 meter verbreed. We verzorgen voor de verwerkingsruimte in de nieuwe situatie de halkoeling. De compressor is afkomstig van de andere bestaande door ons gedemonteerde koelcel. Wij voegen hier 6 stuks gebruikte dubbelzijdig uitblazende verdampers aan toe. Om de halruimte naar de kas toe dicht te krijgen plaatsen we over de volledige breedte van de hal een wand van sandwichpanelen. Deze wand plaatsen over de lengte van de koelcel aan de voorzijde. Links en rechts van de koelcel plaatsen we in deze wand een geïsoleerde snelloopdeur.

Berg Roses verzorgt 2 stuks transportbanden die van de verwerkingsruimte door de brandwand gaan naar de nieuwe grote koelcel toe. We verzorgen hiervoor een automatisch hefluik aan de koelcelzijde en aan de brandwandzijde een brandvertragend rolscherm.

Door de aanpassing en herindeling van de bestaande ruimte en de uitbreiding van bijna 3000m2 vloeroppervlak kan Berg Roses weer jaren vooruit!