Een tweede leven voor het sandwich paneel

Door de hele sector heen bouwt Hans van der Meijs BV koelcellen. Daarbij heeft men in het bijzonder oog voor duurzame productie en -installatie, waarbij dikwijls bestaande panelen en gebruikte  koelinstallaties worden hergebruikt in de nieuwe koelcellen. Ook timmert men aan de eigen footprint, die vorig jaar fors is teruggebracht met de installatie van 250 zonnepanelen op het dak. En om de wereld van alle innovaties op de hoogte te stellen, heeft nu bovendien de website een stevige make-over gehad.

Tweede leven voor het sandwich paneel

Misschien wel het meest aansprekende ‘verhaal’ van Van der Meijs van de laatste jaren is het veelvuldig hergebruiken van de sandwich panelen. “We hebben recentelijk een aantal grote projecten kunnen draaien, waarbij we de gebruikte panelen optimaal hebben weten in te zetten”, vertelt Hans van der Meijs. “Die combi proberen we zoveel mogelijk te maken.” De gebruikte panelen zijn bijna altijd nog goed te gebruiken voor het plafond, waarbij de minder mooie kant naar buiten gekeerd is en ook eventuele oneffenheden, gezien de positie en afstand, überhaupt goeddeels aan het zicht onttrokken zijn. Voor zover nieuwe panelen worden gebruikt, zijn dat vaak de panelen die in het zicht staan.”

Daarnaast draait men de hand ook niet om voor complete nieuwbouwprojecten. “Zo hebben we bij Wetering Potlilium onlangs een koelruimte gebouwd van nieuwe panelen en een gebruikte gereviseerde koelinstallatie.”

Kijkje in de bedrijfshal

Niteflix heeft de werkzaamheden in de bedrijfshal in Hoek van Holland  mooi in beeld gebracht. Dit bedrijf, gespecialiseerd in het maken van bedrijfsvideo’s, bracht Hans van der Meijs een bezoekje en sprak de ondernemer over het productie- en installatieproces. In de video vertelt Hans bovendien over het evaluerende klantenbestand, dat (‘gelukkig’) nog altijd vooral uit in Nederland gevestigde bedrijven bestaat en leren we dat de vraag naar koeling echt niet alleen bij kwekers, maar bij een divers pallet aan bedrijven bestaat.

“Vernieuwen”, besluit Hans, “doen we zoveel mogelijk en dat willen we graag uitdragen. Met de aanleg van zonnepanelen zijn we qua elektriciteit zelfvoorzienend. We hebben het afgelopen jaar een loopkraan in onze hal geïnstalleerd om de binnenkomende nieuwe panelen snel en zonder schade van de vrachtwagens te kunnen lossen. Recentelijk kwamen we in het nieuws met de introductie van de bio klimaatcel, een duurzame oplossing voor het koelen van biologische gewasbescherming, waarbij de koeling dusdanig kan worden ingericht dat hij gebruik maakt van de koelunit van een bestaande koelcel (en er dus flink op kosten kan worden bespaard). We hebben werk genoeg, groeien elk jaar een beetje en hebben,” zo vertelt ook Hans in voornoemde video, “een leuk en gemotiveerd team. Onlangs is ook onze vernieuwde website de lucht in gegaan en ik zou willen zeggen: neem vooral eens een kijkje!”